WordPress + Lava + Gerd Tarand

Tindipotid ja alumiiniumist valimiskastid klassiruumides ehk Kambodža üldvalimised

Monday, 28.07.2008, 00:24 / SEISUKOHAD / RSS / AVALDA ARVAMUST / TRACKBACK

Need on Kambodža neljandad üldvalimised, mis võiks mahtuda nimetaja alla vabad ja õiglased. Vaatlejana pole aga mul õigust enne lõpliku tulemuse teatavakstegemist nimetada tänatoimunud valimisi vabadeks ega õigasteks. Liiga vara.

Meie päev algas 5:30, et 6:45 olla valimisjaoskonnas. Kui me, kolm eurooplast, kohalik tõlk ja autojuht lahkusime, siis elas Phnom Penh hoolimata varasest tunnist ja pühapäevast juba väga vilgast elu. Meie esimene vaatluskoht oli 185. valimisjaoskond. Veerand tundi enne uste avamist oli tosin inimest juba järjekorras, et oma kodanikukohust täita. Põhikooli ühte klassi kogunenud valimisjaoskonna tiim oli valmis: kuus kollaste kaelakaartidega inimest olid end jaganud erinevaid ülesandeid täitma. Kui nimi nimekirjast leitud ja valimisnimekiri kodanikule kätte antud, võis ta valimiskabiinis nimekirjas oma valiku teha ning selle kokkuvoldituna valimiskasti lasta.

Alumiiniumist valimiskastid olid nendes tolmunud, möödunud sajandi klassitubades kõige ilusamad asjad. Annetatud Jaapani valitsuse poolt, nagu ka valimiskabiinid.

Kodanikukohustus täidetud, tuli valijal oma parema käe nimetissõrm tindipotti pista. Eks ikka selleks, et inimene ei saaks teist korda valima minna. Põhiprobleem oli nimede leidmisega. Valimisregistrit täiendati ja vaadati üle möödunud aastal. Imelik oli see, et inimene oli küll saanud valimiskutse, ehk teisisõnu mõni aeg tagasi oli kodanik nimekirjas, kuid tänasel valimispäeval ei suutnud üpris paljud end valimisnimekirjas tuvastada. Ühes valimisjaokonnas avastas vanem naine, et keegi oli tema eest juba valinud. Sellise olukorra klassifitseerisime mõistagi valimispettuseks.

Valimisvaatlejatena polnud meie võimuses selliseid petujuhtumeid leevendada. Võisime vaid öelda, et homme kuni poole kaheteistkümneni on kõigil võimalik valimiskomisjonile kaebuseid esitada. Kambodžalased ei uskunud, et see midagi aitab. Kõigest hoolimata oli liigutav kogeda, kuidas siinne rahvas Euroopat usaldab.

Meie, 130 valimisvaatlejat EL liikmesriikidest, olime päev läbi omavahel ühenduses. Teated kõikjalt üle Kambodža jutustavad samast nähtusest. Päris paljud, et mitte öelda liiga paljud kambodžalased ei leidnud oma nime registrist ega saanud üldvalimistel osaleda. Olgu märgitud, et 50% elanikest on siin alla 25 aastased. Üldse elab Kambodžas 14,8 miljonit inimest.

Mis puudutab peamisi jõudusid, siis põhiline võitlus käib Kambodža Rahvapartei (CPP) ja Sam Reinsy Partei vahel. Viimane on valitsuse vastu ja reformide poolt. Sam Reinsy võitleb korruptsiooni ja maade haaramise vastu, samas demokraatia poolt.

Kui päeva algust ja lõppu meenutada Phnom Penhi valimisjaoskonna number 185 järgi, siis hääli kokku lugedes võitis viiehäälelise ülekaaluga CPP Sam Reinsy partei ees. Üldse käis selles valimisjaoskonnas valimas 305 inimest. Neli tagastatud bülletääni olid kehtetud. Kui kõik valimisnimekirja kantud inimesed tulnuks välja, olnuks valijaid 483.

Praegu vaatan Kambodža telekanaleid ja püüan aru saada, kes poliitilistest jõududest võitis. Tegemist pole kerge ülesandega, sest khmeeri keeles on ka numbritel oma märgid. Need ei lange kokku ei araabia ega rooma numbritega. Eks hommik on õhtust targem.

Avalda arvamust