WordPress + Lava + Gerd Tarand

Marianne Mikko: sooliselt tasakaalus valimisnimekirjad saagu seaduseks

Friday, 09.06.2017, 14:07 / SEISUKOHAD / RSS

Riigikogu asub uue nädala teisipäeval arutama Marianne Mikko eestvedamisel valminud nn triibuliste nimekirjade seaduseelnõu, mis kohustab erakondi panema mehi ja naisi valimisnimekirjadesse vaheldumisi.

Parlamendi põhiseaduskomisjoni 5 liiget (kaks saadikut jäid erapooletuks) ei toetanud ettepanekut muuta Riigikogu, Euroopa Parlamendi ja kohalike omavalitsuste valimiste seadusi nii, et valimisnimekirjades oleks kandidaatide hulgas mehi ja naisi võrdselt. „Nii põhiseaduskomisjoni hääletus kui sellele eelnenud ja kohati inetuks kiskunud debatt näitasid kujukalt, et Eesti parlament peaks olema sooliselt märksa enam tasakaalus. Peaaegu ainult meestest koosnevas komisjonis valitses Ida-Euroopa mentaliteet,“ ütles Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluv Mikko.

Mikko avaldas lootust, et 13. juunil pääseb istungisaalis võidule mõistev ning mõtestav meeleolu. „Riigikogus tervikuna on naiste osakaal suurem, kuigi naised moodustavad meie parlamendi liikmetest vaid neljandiku,“ rääkis Mikko. „Kui me soovime, et riigikogu esindaks tänapäeva Eesti ühiskonda tões ja vaimus ning oleks 21. sajandi vääriline, siis tuleb teha triibuline tiigrihüpe ja sooliselt tasakaalus valmisnimekirjad seadustada. Usun, et varem või hiljem nii ka juhtub.“

Mikko sõnul on demokraatia üheks lakmuspaberiks see, kui palju naisi otsustamistasandil osaleb. Kui Eestis on juba aastakümneid kõigest viiendik või neljandik riigikogu liikmetest naised, siis kõigis Põhjamaades on naisi nii parlamendis või valitsuses kas 40 protsenti või üle selle. Rootsi parlamendis on näiteks mehi ja naisi pea pooleks. „Et meie olukorda muuta, tuleb anda valijaile võimalus valida võrdselt nais- ja meeskandidaatide vahel,” lisas Mikko.

Triibuliste nimekirjade eelnõu algatajate seas on veel Jaanus Karilaid, Erki Savisaar, Hardi Volmer, Tanel Talve, Toomas Jürgenstein, Liisa Oviir, Heljo Pikhof, Dmitri Dmitrjev, Kalvi Kõva, Inara Luigas, Barbi Pilvre, Eiki Nestor ja Toomas Vitsut.

Tags: , , , , , , , ,