WordPress + Lava + Gerd Tarand

Külmutatud konfliktid kuumutatakse üles

Wednesday, 27.08.2008, 21:00 / SEISUKOHAD / RSS / AVALDA ARVAMUST / TRACKBACK

Nädala alguses kohtus Venemaa president Dmitri Medvedev Moldova president Vladimir Voroniniga. Medvedevi Musta mere äärses residentsis aset leidnud kohtumisel anti Moldovale tõsine hoiatus mitte korrata Gruusia vigu. Mõistagi peab Moskva silmas Transnistria konflikti.

Tegemist on veel ühe külmutatud konfliktiga kunagise Nõukogude Liidu territooriumil. Olukord on hirmutavalt sarnane Lõuna-Osseetia ja Abhaasiaga. Juba aastaid keeldub Venemaa oma vägesid neist piirkondadest välja viimast. Õigupoolest räägib Kreml oma sõjameestest hellitaval toonil kui rahuvalvajatest.

Peale Nõukogude Liidu lagunemist kuulutas Transnistria pärast veriseid lahinguid end iseseisvaks. Regioonis viibivad Vene väed.

Olen veendunud, et Euroopa Liit peab aktiivselt tegelema ka Transnistria küsimusega. Moldova delegatsiooni juhina on see küsimus mulle eriliselt oluline.

Praegu on Gruusia sündmuste järel ülbust täis Venemaa asunud Moldovat nurka ajama. 5+2 läbirääkimised president Voroniniga ei jutusta läbirääkimisformaadist. Moskva tahab, et Moldova hulka kuuluv Transnistria oleks autonoomne. Sedavõrd autonoomne, et vajadusel nö rahvahääletuse tulemusena saaks Transnistria seaduslikus korras eralduda Moldovast. Voronin on sellele vastu seisnud. Suuresti ka EL survel. Sest 5+2 tähendab ju Moldova, Transnistria, Ukraina, Venemaa ja OSCE kõrval ka Euroopa Liitu ning USAd.

Nii Gruusia kui Moldova puhul peab Euroopa Liit kahtlemata toetama demokraatia arengut neis riikides. Siiski tahan rõhutada, et me ei saa neid maid tingimusteta kõiges toetada. Me ei tohi vaadata läbi sõrmede tõsistele probleemidele. Pean silmas näiteks korruptsiooni, inimõiguste rikkumisi ning meediavabaduse puudumist. Need küsimused on päevakorras nii Moldovas kui Gruusias. Seega peab EL olema küll toetav, ent samal ajal ka aldis kritiseerima.

Igatahes on selge, külmutatud konfliktid on tulipunktis. Olukord on murettekitav, et mitte öelda kriitiline. Moldova presidendil Voroninil on õigus kui ta väidab, et külmutatud konfliktid on tegelikult vulkaanid, mis võivad igal hetkel purskama hakata.

Avalda arvamust