WordPress + Lava + Gerd Tarand

Europarlamendile üks parem kui kaks!

Friday, 29.08.2008, 11:30 / SEISUKOHAD / RSS / AVALDA ARVAMUST / TRACKBACK

Lissaboni lepe sisaldab üht väga olulist otsedemokraatiat puudutavat lõiku. Jutt on kodanikualgatusest. Selle järgi saab teha Euroopa Komisjonile ettepaneku algatada Euroopa Liidu õigusakt. Et nii sünniks, on tarvis kokku saada vähemalt miljoni eri liikmesriikide kodaniku allkirjad.

Olgugi, et reaalset võimalust õigusakte algatada eurooplastel veel pole, on juba kahel korral kogutud üle miljoni allkirja millegi muutmiseks. Väga edukas oli kampaania “One million for disability”, mille käigus koguti üle 1,2 miljoni allkirja erivajadustega inimesi puudutava direktiivi loomiseks.

See aga ei olnud esimene taoline kodanikualgatus. Ajaloo esimene miljonikampaania puudutas Euroopa Parlamendi töökorraldust.
Et Euroopa Parlament ei peaks töötama kahes kohas.
Töökohti peab olema üks ja see võiks olla Brüssel. Ükskõik kui vähe või palju inimesed Euroopa Parlamendist teavad, Brüsseli-Strasbourgi vahelise edasi-tagasi sõitmisega on kursis kõik.

Juba 2006. aastal algatas eurosaadik (MEP) Rootsist Cecilia Malmström kampaania oneseat.eu. Malmström on praegu Rootsi eurominister. Algatusele panid õla alla mitmed tuntud saadikud. Teiste seas näiteks hea kolleeg Alexander Stubb, praegune Soome välisminister ja loomulikult ka toonane Euroopa Parlamendi liige Toomas Hendrik Ilves.
Alexandriga koos kogusin allkirju minagi. Olen selgelt seda meelt, et parlamendi töö peab toimuma ühes kohas. Brüssel on selleks ideaalne.

Muidugi on Strasbourg ajaloolises mõttes tähenduslik, sümboliseerides Saksamaa ja Prantsusmaa vaherahu. Seepärast on ka vaieldud, et europarlament peaks töötama just seal. Ometi on see keeruline – parlament on tänaseks võrdlemisi suureks paisunud. Strasbourgi ruumid ning linn ise on liialt väike mahutamaks kõiki MEPe, ametnikke, nende perekondi. Lisaks asuvad Euroopa Komisjon ning Euroopa Nõukogu Brüsselis. Parlamendi igapäevatöö tähendab aga rohkeid kohtumisi kolme institutsiooni töötajate vahel.

Ühel põhjusel on europarlamendil 2 asukohta. Nii on alusleppes kirjas. Seepärast hoolimata enam kui miljonist allkirjast pole Brüsseli-Strasbourgi küsimus lahenenud. Saatuse iroonia sel sügisel seisneb selles, et mõni nädal enne sügissessiooni algust, varises osaliselt sisse Strasbourgi istungisaali lagi. Kuna maja oli sel hetkel tühi, ei saanud 10 tonni betooni all kannatada õnneks keegi. Küll aga korraldati Strasbourgis toimuma pidanud esimene sessioon ümber Brüsselisse. Strasbourgi pole lähiajal asja kellelgi peale ehitajate. Jään jätkuvalt enda juurde – europarlamendil olgu üks koht. See paiknegu Brüsselis.

Tags: ,

Avalda arvamust