WordPress + Lava + Gerd Tarand

Mikko loodab kevadel avaldada raamatu 100 Eestile olulisest naisest

Monday, 18.09.2017, 16:39 / SEISUKOHAD / RSS

TALLINN, 18. september, BNS – Riigikogu liige Marianne Mikko loodab kevadel avaldada raamatu sajast Eestile olulisest naisest, mille koostamise algataja ta on.

“Püüame meie saja naise raamatu avaldada 2018. aasta kevadel,” ütles sotsiaaldemokraat Mikko esmaspäeval BNS-ile.

Mikko kutsus märtsis Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul valima välja sada kõige silmapaistvamat Eesti naist ning palus saata ettepanekud selleks loodud sotsiaalmeedia kontole.

“Et vaja on 100 väärikat naist kaante vahele saada, siis kutsusin endale appi toimkonna erinevate valdkondade professionaalidest. Tegime tööd paralleelselt Facebooki koduleheküljega. Täna saame ütelda, et joon on alla tõmmatud. Sada naist tähendab seda, et oleme leidnud ajavahemikku 1918-2018 esindama naised, kes on tähenduslikud Eesti elu edendamisel,” selgitas Mikko, kelle sõnul hakkab algatus nüüd ilmet võtma.

“Kui mõte kinkida Eesti Vabariigi sajandaks sünnipäevaks 100 Eesti naist naistepäeva paiku välja sai hõigatud, siis polnud kindlustunnet, kuidas see kõik välja hakkab nägema. Facebooki vastavale leheküljele tekkisid kohe inimeste poolt pakutud nimed, mis ka koos fotodega lugudeks said,” rääkis Mikko. “Alustasime meie naiste tutvustamisega sellises järjekorras nagu meile nimesid pakuti. Mõistagi, mitte kõik nimed ei jäänud sõelale. Sellistel puhkudel on ikka nii, et kõik pole ühtviisi tugevad kandidaadid. Sellest hoolimata on raamatu loojad kõik, kes panustasid,” rääkis riigikogu liige.

Mikko sõnul on väljavalitud naised tegevad ühiskonna, teaduse, meditsiini, kultuuri, religiooni, õiguse, meedia või spordi valdkonnas. “Oleme veendumusel, et meie raamatus peab leidma kajastamist ka naiste õiguste eest seismine. Kes siis veel, kui mitte meie oma raamatus “100 aastat, 100 naist” seda teemat üles ei võtaks,” lisas ta.

Algatust märtsis tutvustades ütles Mikko, et väljapaistvate naiste nimekirja kokkupanemine aitab vähendada ka tänuvõlga naiste ees. “Kui sajandivahetusel valiti sajandi sada Eesti suurkuju, siis jõudis sinna vaid kuus naist. Aeg on edasi läinud ja sellise ebaõigluse saab nüüd heastada,” rääkis Mikko.

Tags: , , , ,