WordPress + Lava + Gerd Tarand

Euroopa vajab Aasia ajusid

Saturday, 13.09.2008, 16:47 / SEISUKOHAD / RSS / AVALDA ARVAMUST / TRACKBACK

Sel nädalal osalesin Krynica majandusfoorumil. Seda 18ndat korda toimuvat iga-aastast Poola suurkonverentsi peetakse Kesk- ja Ida-Euroopa üheks mainekamaks. Poliitikuid-ärimehi-huvilisi osaleb kuuekümnest erinevast riigist. Sel aastal oli osalejate arvuks 1800 inimest. 
 
Mind oli palutud esinema kahe sõnavõtuga. Neljapäeval astusin üles Valgevene paneelis ning reedel  noorte juhtide majandusfoorumil. Tegemist oli väga huvitava paneeliga: „Euroopa väljakutseted 21.sajandil”. Minu seisukohti Valgevene teemal on meedia juba tutvustanud, sestap peatun pikemalt noorteüritusel. 
 
Arvan, et Euroopa peab mõtelma tõsiselt oma konkurentsivõimele maailmas. Võrreldes teiste kontinentidega on Euroopa väike ning meie rahvastik vananeb.Aasia on tõusuteel. Eriti mis puudutab Hiinat ja Indiat. Viimasest rääkides on India rahvastik noor ning majanduskasv märkimisväärne. Pikas perspektiivis kujutavad India ning teised Aasia riigid Euroopale suurt pähklit, mida katki pureda pole niisama lihtne. 
 
Ent probleemile võib läheneda ka positiivsest küljest. Üheks mooduseks Euroopat majanduslikus mõttes tugevdada on siia lubada spetsialiste ning oskustöölisi just Indiast. Tõsi, tegemist on võrdlemisi vastuolulise võimalusega, ent põhimõtteliselt olen selle poolt, et ajud ei voolaks üksnes Ameerika Ühendriikidesse, vaid Uue Maailma asemel tuleksid pigem Euroopasse.  
 
Ligi aasta tagasi tutvustas Euroopa Komisjon nn EL sinise kaardi süsteemi, mis lubaks kolmandate riikide spetsialistidest ning oskustöölistest kodanikel Euroopa Liidust nende kvalifikatsioonile vastavat tööd otsida. See on omamoodi vastus USA nn rohelisele kaardile. 
 
Esmapilgul võib tunduda, et eurooplastele kujutab selline lahendus ohtu. Teisalt nentigem ausalt, et Euroopa ettevõtetel on raskusi nn valgekraede ametikohtade täitmisega. Eeldusel, et majanduslikult jätkab Euroopa tõusulainel, süveneb tööjõupuudus ajaga veelgi. 
 
Leian, et meil on aeg tegutseda. Ma ei arva, et Euroopa Liit peaks oma migratsioonipoliitikat jätkama vaid poliitiliste põgenike vastu võtmisega. EL võiks helgematele peadele üle maailma olla piisavalt ligitõmbav.

Vana Maailm vajab intelligentset allure`i, et olla säilitada oma väärikas positsioon maakeral ka poole sajandi pärast.

Tags: , ,

Avalda arvamust