WordPress + Lava + Gerd Tarand

ERR: Mikko asus Anvelti väljaütlemist piiritarade kohta siluma

Monday, 24.09.2018, 21:24 / SEISUKOHAD / RSS

Riigikogu riigikaitsekomisjoni liige Marianne Mikko (SDE) ütles, et siseminister Andres Anvelt esines ETV saates “Esimene stuudio” Eesti piirile tarade ehitamisest rääkides ebaõnnestunud sõnastusega, sest võis jätta mulje, et ta toetab tarade ehitamist Euroopa Liidu sisepiiridele.

Siseminister Andres Anvelt ütles möödunud neljapäeval “Esimeses stuudios”, et Ungari peaminister Viktor Orbán kaitses piirile tara ehitades Euroopat migrantide eest ning tarade poolt on ka Eesti, kui on vaja oma riiki samamoodi kaitsta.

Vastates saatejuhi küsimusele, kas Eesti migratsioonipoliitika on samasugune nagu Ungari migratsioonipoliitika ehk me oleme samamoodi tarade poolt, ütles Anvelt: “Et kaitsta oma riiki, kindlasti.”

ERR soovis teada saada, kas Anvelti seisukoha puhul on tegemist ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna seisukohaga. Sotside nimel vastas Marianne Mikko.

“Minu hinnangul ei olnud antud tsitaadi puhul tegu õnnestunud sõnastusega, millest võis jääda mulje, et siseminister toetab tarade ehitamist Euroopa Liidu sisepiiridele. Tegelikult see nii ei ole,” ütles Mikko.

“Nii siseminister kui sotsiaaldemokraadid toetavad Euroopa Liidu sisest vaba liikumist ja Schengeni püsimist. Siin on võtmesõnadeks solidaarsus ja koostöö,” lisas ta.

Anvelt migratsioonikriisist: oma riigi kaitsmiseks on ka Eesti tarade poolt (3)
Mikko sõnul on selge, et Euroopa Liidu välispiir peab hästi pidama ja tagama turvalisuse. “Eesti ehitab praegu välja oma idapiiri ning panustab jõuliselt sellesse, et meie idapiiri ja seega Euroopa Liidu välispiiri valvamine oleks parimal kaasaegsel tasemel. Nii kaitseme me mitte ainult enda, vaid ka partnerriikide julgeolekut. Rändekriisiga saab tõhusalt tegeleda kõigi liikmesriikide koostöös, kus oma osa on ka Euroopa Liidu piiri-ja rannikuvalve otsustaval tugevdamisel ning ühtsetele standarditele viimisel,” kommenteeris Mikko.

Budapestist tulevaid signaale peab Mikko samas alarmeerivateks. “Orbani valitsemisstiil on kaugel õigusriigi põhimõtetest 21.sajandi Euroopas. Ennekõike pean silmas tema käitumist meedia ja opositsiooni suhtes. Ent mulle on vastukarva ka Orbani lähedus Putiniga ning tema silmatorkav Sorose-sallimatus,” lausus Mikko.

Esialgne lugu portaalis ERR.

Tags: , , , , , , , ,