WordPress + Lava + Gerd Tarand

Mikko: ENPA istungi põhiküsimus on Venemaa tagasivõtmine

Wednesday, 10.10.2018, 13:46 / SEISUKOHAD / RSS

Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) Eesti delegatsiooni liikmed on alanud nädalal Strasbourgis Prantsusmaal assamblee selle aasta neljandal osaistungil, kus tähelepanu keskmes on ENPA otsustusprotsessi muutmine ja Türgis toimunud valimised.

ENPA asepresidendi, Eesti delegatsiooni juhi ja Türgi raportööri Marianne Mikko sõnul on Türgi oluline riik nii Euroopa kui ka maailma jaoks. Juunis Türgis toimunud valimistel vaatlejana osalenud Mikko tõi esile, et enam kui kaks aastat kestnud erakorraline seisukord on lõpetatud. Samuti osutas ta, et valimisnimekirjades on kasvanud naiskandidaatide hulk. „Minna on siiski veel pikk maa, sest kandideerinud naistest vaid 5,4 protsenti olid valimisnimekirjade eesotsas,“ lausus Mikko. Ta lisas, et valimistel hakkas silma ka probleeme. „Kõikides minu valimisjaoskondades olime silmitsi politseijõududega. Ükski mu varasem ülemaailmne valimisvaatlus pole võrreldav Kagu-Türgis kogetuga.“

„Olen kindel, et põhiküsimus ENPA istungjärgul on Venemaa delegatsiooni tagasivõtmine otsustajate hulka, mida oleme töö- ja kodukorrakomisjonis korduvalt arutanud,“ sõnas Mikko.

Delegatsiooni liige Andres Herkel viitas samuti assamblee otsustusprotsessi muutmisele seoses mandaatide ja hääletamisega. „Ära seletatult tähendab see katset anda Venemaa delegatsioonile, kellelt on hääleõigus ära võetud, protseduurireeglitega manipuleerides teatav leevendus. Loodan, et assamblee väärtusi austavale enamusele ei ole see vastuvõetav ning Eesti delegatsioon hääletab kindlasti selle vastu,“ ütles Herkel.

Istungil on peale välja toodud põhiteemade arutuse all veel Palestiina alaealiste kohtlemine Iisraeli kohtusüsteemis, islami rahastamise reguleerimine Euroopas vähendamaks radikaliseerumist ja islamofoobiat, migrantide radikaliseerumine Euroopas, põgenike ja migrantide ühendamine pereliikmetega Euroopa Nõukogu liikmesriikides, naiste rolli suurendamine integratsioonis ning turvalisus Euroopas.

Delegatsiooni juht Marianne Mikko osaleb ka Tuneesia-teemalisel ümarlaual, kus sõnavõtuga esineb ka Tuneesia välisminister Khemaies Jhinaoui.

Eesti delegatsioon on seekordsel ENPA istungil koosseisus Marianne Mikko, Andres Herkel ja Jaak Madison.

Tags: , , ,