WordPress + Lava + Gerd Tarand

Välisministeeriumis arutati naiste õigusi ja olukorda Ukrainas

Monday, 19.06.2023, 10:23 / SEISUKOHAD / RSS

19. juunil toimus välisministeeriumis vestlusring „Naiste õigused on inimõigused“, kus kõneles Rootsi suursaadik Eestis Ingrid Tersman, Ukraina suursaadik Eestis Mariana Betsa, naiste diskrimineerimise likvideerimise komitee liige Marianne Mikko ja võrdse kohtlemise volinik Christian Veske. Vestlusringis arutati naiste õigusi ja olukorda Ukrainas.

 

Välisministeeriumi inimõiguste ja rände erivolitustega diplomaatiline esindaja Minna-Liina Lind ütles, et tänasel rahvusvahelisel konfliktides esineva seksuaalvägivalla kaotamise päeval on eriti tülgastavad pidevad teated jõhkrast ja süstemaatilisest seksuaalvägivallast, mida Venemaa relvajõud Ukrainas toime panevad.

 

Ukraina pagulasi vastu võttes hoolitseb Eesti selle eest, et seksuaalvägivalla üle elanud inimesed saaksid vajalikku abi ja kuritegude toimepanijad jõuaksid kohtu ette. „Eesti toetab Ukrainas Rahvusvahelist Kriminaalkohut sõjakuritegude, inimsusevastaste kuritegude ja genotsiidi uurimisel. Võitlus karistamatuse vastu ja täieliku vastutuse tagamine on tulevaste kuritegude, sealhulgas konfliktidega seotud seksuaalvägivalla ärahoidmisel üliolulised,“ sõnas Lind. Samuti toonitas ta vajadust liikuda edasi eritribunali loomisega, mis võimaldaks Venemaa juhtkonda toimepandud agressioonikuriteo eest vastutusele võtta.

 

Arutelu on järelvaadatav siin (inglise keeles): https://www.youtube.com/live/QH20Ojbr5-o?feature=share.
Pildigalerii: https://www.flickr.com/photos/estonian-foreign-ministry/albums/72177720309179058.