WordPress + Lava + Gerd Tarand

Valgevenest valimiste eel

Saturday, 20.09.2008, 12:39 / SEISUKOHAD / RSS

Valgevenet kutsutakse viimaseks diktatuuriks Euroopa südames. Alustades sõnavabaduse puudumisest ning lõpetades inimõiguste rikkumistega. 28. septembril toimuvad üldvalimised näitavad, kuivõrd Valgevene tahab demokraatiat.

Leian, et Euroopa ülesanne on leida erinevaid viise Valgevene demokratiseerimiseks. Kõigepealt tuleks lihtsustada Valgevene ning Schengeni vahelist viisarežiimi. Ranged reeglid ning viisatasu 60 eurot ei karista diktaator Lukašenkot, vaid inimesi. Sestap tuleks tasu vähendada. Lihtsustada Euroopasse kultuuri- ning haridusreisidele sõitvate õpetajate, üliõpilaste ja kultuuritegelaste gruppide viisareegleid. Aitame kaasa inimestevahelisele suhtlusele. Valgevenelastel peab silmaringi avardamiseks olema rohkem võimalusi kui praegune range viisakord lubab.

Uudis viimaste Valgevene poliitvangide vabastamisest lubab Euroopa Liidul Minskiga suheteid parandada. Lisaks opositsiooni ja kodanikuühiskonna esindajate toetamisele peab Euroopa Liit mõtlema, kuidas arendada suhteid valitseva administratsiooniga. Vajadust dialoogi süvendamiseks ilmestab ka asjaolu, et Venemaa tugevast survest hoolimata ei tunnustanud Valgevene Abhaasia ja Lõuna-Osseetia iseseisvust.

Siiski ei tohi Euroopa olla naiivne. Me ei saa mööda vaadata probleemidest meediavabaduse ning inimõiguste kaitse tagamisel. Ärgem unustagem, et sõltumatu ning tsenseerimata informatsiooni levik Valgevenes on nulli lähedal. Valitsus kontrollib kogu ajakirjandust. On häbiväärne, et valgevenelastelt on võetud võimalus saada infot erinevatest allikatest.

Peale 2006. aasta presidendivalimisi said 41 Valgevene poliitikut ning tippametnikku Euroopa Liidult viisakeelu. President Lukašenko ning praegune valimiskomisjoni esimees Lidia Jarmošina kuulutati persona non grataks. Euroopa välisministrid on aga seisukohal, et kui eesseisvad valimised on vabad ja demokraatlikud, on Brüssel valmis sanktsioone leevendama.

Võimalikku viisakeelu tühistamist kommenteerides ütles valimiskomisjoni direktor Lidia Jarmošina, et haritud inimesena unistab ta Euroopa kuulsate muuseumite külastamisest. Parlamendivalimised näitavad, kas Jarmošina ning tema kolleegid eesotsas president Lukašenkoga on teinud riigi demokratiseerimisel edusamme, või on tegemist pelgalt sõnavahuga. Viimasel juhul oleks uks Euroopasse Jarmošina ning mitmete teiste jaoks endiselt suletud.

OSCE valimisvaatlejatele on Minsk andnud rohelise tule. Jälgima peab kogu valimisprotsessi alates kampaaniast ja lõpetades häälte lugemisega. Aeg näitab, kas vaatlejad saavad oma tööd teha piisavalt efektiivselt.