WordPress + Lava + Gerd Tarand

Ei meeldi, lasen maha!/ Pärnu Postimees 12.01.2011

Wednesday, 12.01.2011, 14:55 / SEISUKOHAD / RSS

22 aastane Jared Lee Loughner haaras relva järele hetkel, kui Gabrielle Giffords kohtus oma valijatega. Meetri kaugusel seisnud Loughner tulistas Giffordsi pähe.

Poliitik ei saanud surma, küll aga on nende ridade kirjutamise ajal Tucsoni haiglas kriitilises seisus. Kõikjal planeedil (Eesti Televisiooniski) näidati telepildi vahendusel maailma tugevaimaks demokraatiaks loetavas Ameerika Ühendriikides juhtunut.

Vaatasin tol breaking newsÿi ajal CNNi. Ja mul oli sama tunne nagu siis, kui nägin BBC Worldi vahendusel 2007. aasta jõulude aegu, kuidas valimiskampaania raames Pakistanis tapeti Benazir Bhutto. Nagu siis, nõnda tundsin nüüdki jõuetut raevu. Et kui sõna või mõtte vastu muudmoodi ei saa, tuleb sõnumitooja rajalt maha võtta.

Bhutto vs. Musharaff

Benazir Bhutto jutustas pakistanlastele demokraatiast. Ta oli aastaid pidanud elama Inglismaal eksiilis. Siis aga otsustas haritud võimas pakistanlanna vastustada tollase presidendi Pervez Musharaffi sõjalise diktatuuri. Läbi raskuste lasti tal naasta Pakistani ja alustada valimiskampaaniaga. Kuhu iganes Bhutto esinema ei läinud, sai ta rahva poolehoiu osaliseks.

Olen Euroopa Parlamendi saadikuna kohtunud Musharaffiga. Paar korda esines ta Brüsselis väliskomisjoni ees.

Väikest kasvu enesekindel mees suutis nii mõnegi eurosaadiku oma karismaga ära võluda.

Ent sõnum, mida kindralpresident esindas, oli kõike muud kui demokraatiaga seotud. Vastupidi: ennast õigustav ja inimõigusi eirav, kõiki vahendeid võitluses terrorismi vastu endale lubav. Musharaff püüdis Euroopale müüa tuntud ideed ´eesmärk pühendab abinõu¡, mida me muidugi vastu ei võtnud.

Kolmas kohtumine Musharaffiga oli mul europarlamendi delegatsiooni liikmena Islamabadis tema presidendiresidentsis. Seda paar päeva enne Pakistani valimisi. Ja pärast ´õnnestunud¡ atentaati Benazir Bhuttole.

Musharaff oli enne valimisi löödud mees: ebakindel, arg ja kohkunud. Väike mees oma suurel toolil. Eurosaadikute olek tema pinnal andis talle pisut eneseusku, et ta on keegi. Veel viimaseid päevi enne hävitavat lüüasaamist.

Töökäsk fännidele

Laupäevane tapmiskatse kuulub samasse kategooriasse. Gabrielle Giffords, kes USA kongressi esindajatekoja liikmena kõnetas ameeriklasi julgelt tervishoiureformi asjus, oli saanud kaudseid ja otseseid mürginooli oma poliitilistelt vastastelt. Arizona osariik pole demokraadile just kerge koht. Vastalisus kuni enda kontori rüüstamiseni on tollele naisele tuttav stiil.

40aastane Giffords, kes kritiseeris padukonservatiivseid Tea Party esindajaid sõnakasutuse asjus, justkui kutsus vaimud esile, on märkinud USA meedia. Vahevalimiste eel oli Tea Party käiku lasknud sõnapaari, mille kohaselt Giffords tuleb ´sihikule võtta¡. Enamgi: Giffordsi rivaal vabariiklane Jesse Kelly kutsus oma pooldajaid jahipüssi laskma.

Laupäeva keskpäevane veresaun aga ületas kõik piirid: kuus inimest tapetud ja 14 haavatud. USA president Barack Obama, kes end alati väga hästi valitseda oskab, oli siiralt löödud, kui ta napisõnaliselt rahvale teatas: ´Toimunu on tummaks tegev tragöödia.¡

Mida ma eelnevaga öelda tahan? Ikka seda, et sõnal on tohutu jõud. Benazir Bhutto pani oma vägeva sõnaga värisema kindralipagunitega Musharaffi, kes ei näinud muud võimalust, kui ohtlik rivaal ´likvideerida¡.

USA Demokraatliku Partei congresswoman Giffords oma tervishoiupoliitika edendamisega pani vabariiklastest vastased enda suhtes kasutama surmamisele viitavaid konstruktsioone. Ega Palin ega Kelly ise teinudki midagi, aga tuleb tunnistada: töökäsk oli kaudselt antud oma fännidele.

Marianne Mikko oli Euroopa Parlamendi liige 2004-2009.

Gabrielle Giffords

Sündinud 8. juunil 1970. Arizona osariigi ajaloos kolmas naine, kes on valitud USA kongressi. Kolmandat põlvkonda Tucsoni elanik, olnud Arizona osariigi esindajatekoja ja senati liige. 2000-2005 oli ta noorim naine, kes kunagi üldse on valitud Arizona osariigi senatisse. Enne poliitikasse tulekut juhtis El Campo rehvide ladusid, oma vanaisale kuulunud autotarvikute ketti, mis 2000 müüdi Goodyearile.

2007. aastast abielus astronaudi ja kosmosesüstiku komandöri Mark Kellyga.

USA kongressi esindajatekojas on Giffords kolmandat ametiaega. On Arizona esimene juudi päritolu kongressiliige. Omab kraadi sotsioloogias ja Ladina-Ameerika ajaloos ning regionaalplaneerimises.

Giffords on kongressis ainus, kelle abikaasa on USA relvajõududes tegevteenistuses.

Allikas: Vikipeedia