WordPress + Lava + Gerd Tarand

Maailm tuleb Pärnusse

Sunday, 31.07.2011, 12:12 / SEISUKOHAD / RSS

International Pärnu? Very much so!
Kui vaadata Pärnu suve kalendrisse, siis ei tekigi kahtlust, et Pärnu elab rahvusvahelist elu. Alates rahvusvahelistest Hansapäevadest ja lõpetades kuni neljapäevani kestva Järvi festivaliga. Sekka on peetud filmifestival, käimas on suupillifestival ja bluusipäevad. Just name it!

Kas see on tähtis, et Pärnu on avatud maailmale? Mõistagi rikastab see pärnakate elu. Nii kaudses kui ka otseses mõttes. Taksojuhid on rahul. Müüjad räägivad toredast läbimüügist. Restoranid õitsevad. Pärnu 95 majutuskohta raporteerivad praktiliselt sajaprotsendilisest täituvusest.

Olen käinud sel nädalal kolmel kontserdil: kuulasin Tanel Padarit, osalesin Järvide festivali avakontserdil ja eile õhtul sain osa sama festivali kammermuusika galakontserdist. Tanel Padar esines teisipäeval oma tuntud hääduses: artistlikkus ja suurepärane hääl! Pärnakaid võis olla ehk Ammende villa õuel kolmandik. Palju oli inimesi Tallinnast, aga publiku hulgas oli kuulda ka soome, rootsi ja saksa keelt. Kõik jäid rahule.

Mis aga puudutab Järvi festivali, siis soovitan tõesti seda tõsiselt võtta. Sellist elaani nagu isa-poega ja festivali korraldajad Pärnu Kontserdimajas on juba tekitanud, pole mina muusikat kuulates Eestis ammu tundnud.

Mida veel ütelda festivali kohta? Aga seda, et laiemas plaanis kummutasid Järvid huvitaval kombel müüdi vananevast Euroopast. Minu suureks lemmikuks on kujunenud noor viiuldaja Anna-Liisa Bezrodny. Noortest muusikutest koosnev rahvusvaheline orkester suuremas ja väiksemas vormis on Paavo Järvi käe all ülimalt nauditav kuulamine. Braavo, Paavo!

Soovitan soojalt kui mitte muud kuulama tulla, siis teisipäeva õhtu endal vabaks teha ja sõita meie juurde suvepealinna. Daamid ja härrad, tüdrukud ja poisid! Ivry Gitlis isiklikult tuleb Pärnusse esinema.