WordPress + Lava + Gerd Tarand

Suva, mis nimega, aga Erna peab jätkama

Wednesday, 03.08.2011, 22:14 / SEISUKOHAD / RSS

Käisime täna Riigikogu riigikaitsekomisjoniga Erna retke avalöögil Salmistu rannal. Toimus dessant, mille raames kolmelt sõjalaevalt maabusid seitsme riigi vormikandjad. Eestist oli nagu ikka kõige rohkem osalejaid, aga Taani ja Soome olid esindatud ka enam kui ühe võistkonnaga. Viimasest Erna retk 2011 võtab osa ühtekokku 30 võistkonda, nende hulgas 5 naist. Selle viimase üle tunnen ma eriti suurt uhkust.

Pean tunnistama, et olen nö sõjamängudel osalenud vaatlejana varemgi. Ajakirjanikuna on võimalus olnud NATO õppustel osaleda möödunud sajandil nii Norras kui ka Islandil. Ent pean tunnistama, et selle tunni vältel, mil jälgisin sõjategevust Salmistul, jättis Erna retk väga tõsise mulje.

Heameel on selle üle, et Riigikogu kaheksast riigikaitsekomisjoni liikmest oli meid kohal lausa viis inimest. Opositsioon täies koosseisus, aga ka koalitsiooni mõlema partei esindajad ilusasti olemas. Miks on oluline, et parlament dessandi vastu võttis?

Aga sellepärast, et maailma üks raskemaid, kui mitte kõige raskem omalaadsete hulgas ehk Erna retk toimus sellise nime all ja sellisel kujul viimast korda. Parlamendisaadikute kohalolek oli tegelikult sümboolne. See oli meiepoolne tunnustus nii korraldajatele kui ka osalejatele. Austuseavaldus Erna retkele.

Erna retke ajaloolist tähendust on raske alahinnata. Sestap on tähtis, et Erna retk ei lõpeta, vaid jätkab uuel kujul. Olgu tal siis ükskõik milline nimi. Nähes võistlus- ja võitlustules olevaid sõjamehi ja ka naisi täna dessandil, on oluline, et kaitseväelane meilt ja mujalt saaks oma kaitsetahte proovile panna. Nüüd ja edaspidi.