WordPress + Lava + Gerd Tarand

Marianne Mikko: totalitarismikuritegude mäletamine tagab rahu ja leppimise

Sunday, 23.08.2015, 17:43 / SEISUKOHAD / RSS

Täna toimus üleeuroopaline totalitarismiohvrite mälestustseremoonia. Sotsiaaldemokraatliku Erakonna poolt asetasid Vabadussõja võidusamba jalamile pärja erakonna esimees Jevgeni Ossinovski ja Riigikogu liige Marianne Mikko.

“Molotov-Ribbentropi pakti sõlmimine 1939. aasta 23. augustil andis natslikule Saksamaale ja kommunistlikule Nõukogude Liidule tõuke iseseisvate riikide annekteerimiseks ja okupeerimiseks ning inimsusevastaste kuritegude ellu viimiseks,” põhjendas Marianne Mikko, miks just see päev valiti kommunismi ja natsismi kuritegude mälestuspäevaks.

2008. aastal võeti Euroopa Parlamendis vastu Marianne Mikko ja nelja parlamendiliikme algatatud deklaratsioon, mis kutsus üles meenutama Molotovi-Ribbentropi pakti sõlmimise aastapäeva üleeuroopalise totalitarismiohvrite mälestustseremooniaga. Esimene mälestuspäev toimus 2009. aasta 23. augustil.

“Totalitarismikuritegude mäletamisega ja totalitarismiohvrite mälestamisega aitame ehitada paremat tulevikku, sest vaid nii suudame vältida ajaloos toimunud jubeduste kordumist,” ütles Mikko. “Rahu ja leppimise tagamiseks peame teadma tõde toimunust ja andma seda edasi järgmistele põlvkondadele.”
Tänavu möödub Molotov-Ribbentropi pakti sõlmimisest 76 aastat.