WordPress + Lava + Gerd Tarand

Kommentaar Moldova sündmustele

Friday, 22.01.2016, 14:53 / SEISUKOHAD / RSS

Asjad edenevad Moldovas a la kaks sammu edasi, kolm sammu tagasi ehk väga visalt. Tunnen Moldovat tänu 2004-2009 peetud Moldova delegatsiooni juhi ametile Brüsselis europarlamendis. Mulle armas Moldova on külalislahke, kuid demokraatiast kaugel seal mahajäetud Kagu-Euroopas.

Kōik need viis aastat, mil moldovlased kippusid Moldovat Eestiga vōrdlema, olin ma sunnitud neid Chisinaus korrale kutsuma. Pōhiküsimus on poliitilise eliidi ambitsionikuses kōigepealt oma suguselts haljale oksale aidata ja seejärel tegelda riigiga. Eestis oli lugu vastupidi- kōigepealt ennast lahti haakida Vene nōukogude taagast, alles seejärel (vōib-olla) hüved.

Vähetähtsad pole naabrid: meil konkreetne idanaaber, kes sunnib Eestit julgeolekuga tōsiselt tegelema, aga ka heaoluriigid Soome ja Rootsi, kes sunnivad Eestit pingutama majanduse ja sotsiaalküsimustega. Moldova naabrid Rumeenia ja Ukraina just eriti inspireerivad paraku pole. Sestap siis pingutus on olnud Moldovas nii ja naa. Rohkem Euroopa Liidule näitamise kui Moldova enda pärast.

Kahju! Moldova saatus on ikka nende endi ja mitte kellegi teise kätes.

Otse öeldes vōtab ohkama

Tags: , , , , , , , ,