WordPress + Lava + Gerd Tarand

Mikko: Euroopa on austust vääriv ühendus, kus peab järgima inimõigusi

Thursday, 28.01.2016, 19:52 / SEISUKOHAD / RSS

Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee Eesti delegatsiooni juht Marianne Mikko rõhutas täna Brüsselis toimunud täiskogu debatil, mis tõukus Kölni katedraali juures uusaastaööl aset leidnud massilisest naiste ahistamisest, et sooline võrdõiguslikkus on inimõigus.

Järgneb kõne täistekst.

Tänane arutelu on erakordse tähendusega. Meie debatt tōukus kitsamas plaanis Kölni katedraali juures uusaastaööl aset leidnud massilisest naiste ahistamisest, aga laiemas mōttes me räägime naistevastasest vägivallast üldse kōikjal üle maailma. Kitsamalt on tegu pagulaste nö kultuurierinevusega, laiemalt noorte meeste frustratsiooniga saada kodu, töö ja leib lauale.

Aga see on üksiti debatt mōistmisest ja hukkamōistmisest nagu ka dilemma mil määral me peame järgima südame ja mil määral mōistuse häält. Tegelikult on selles samas Euroopa Nōukogu Istungitesaalis kōlanud ka vastus nendele dilemmadele. Nagu peasekretär Jagland ōigesti ütles, siis ōigusriigis pole kellelgi ōigust olla seadustest kōrgem. Olgu kultuurid ja religioonid nii erinevad kui tahes, me peame austama kaasinimest. Otse öeldes- järgima inimōigusi.

Sooline vōrdōiguslikkus on ei vähem ega rohkem kui inimōigus. Kui see on nii, miks ometi meil on raskusi Istanbuli konventsiooni ratifitseerimisega. Euroopa Nōukogus on 47 riiki. Miks aga allkirju on sellel naiste jaoks nii tähtsal konventsioonil 39 ja veelgi vähem riike- hetkeseisuga vaid 19- on Istanbuli konventsiooni ratifitseerinud ehk vōtnud endale kohustuse lōpetada naistevastane vägivald. Ehk kas me ikka kinnitame oma tegudega, et naiste ōigused ON inimōigused, kui viivitame sellise tähtsa konventsiooni ellu rakendamisega?

Ausust ja otsekohesust tuleb alla kriipsutada ka Kölni intsidendi suhtes. Köln on siinkohal jäämäe tipp, sest ajapikku on selgunud, et vastavaid avalikus kohas naiste ahistamisi on juhtunud möödunud aastal üle Euroopa. Siinkohal on ōigustatud kriitika meedia aadressil, aga ka politsei suu on olnud lukus. On erakordselt tähtis, et ükski institutsioon ōigusriigis ei tegele informatsiooni mahavaikimisega vōi fakti ilustamisega. Ükskōik kui ebamugav ka fakt poleks, sellest tuleb rääkida. Veelgi enam- PEAB rääkima. Ainult aus diagnoos lubab haigusest üle saada. Nii nagu vähki pole mōtet ravida aspiriiniga, nii ei tasu grippi tōrjuda kemoteraapiaga.
Ja viimaks- erineva kultuuritausta ja religiooniga meestel peab olema selge, et Euroopa pole hoor. Euroopa naine, keda tuleb austada.