WordPress + Lava + Gerd Tarand

Marianne Mikko: välis-ja kaitsepoliitikas on populism iseäranis vastuvõtmatu

Thursday, 11.02.2016, 14:37 / SEISUKOHAD / RSS

Sotsiaaldemokraat Marianne Mikko kinnitas täna riigikogu ees, et ärevas maailmas ja hapras julgeolekuolukorras on eriti oluline välispoliitilise konsensuse säilitamine.

“Pagulaskriis ja ka turbulents meie idapiiri taga on tekitanud mõnel erakonnal tunde, et nad ise loovad oma sise-, kaitse- või välisministeeriumi. Riigikogu saalis, aga ka tänavatel on näha ja kuulda loosungeid, kuidas mõni erakond kaitseb erilise innuga väljasuremisohus eestlasi,” märkis Mikko. Sotsiaaldemokraatidele on Mikko sõnul taoline populism vastuvõtmatu.

“Me tuletame meelde, et julgeoleku- ja kaitseküsimustes, nagu ka välispoliitikas on Eesti demokraatliku õigusriigina järginud kirjutamata reeglit, et neis strateegilistes valdkondades valitseb meil konsensus. Ei ole nii, et mõned erakonnad võtavad endale õiguse hakata mängima küsimustega, millega ei mängita,” rääkis Mikko.
Ta tõstis esile selle, et Eesti on nii NATOs kui ka Euroopa Liidus täitnud eeskujulikult oma julgeoleku- ja kaitsepoliitilisi kohustusi, mis annab kindlust, et me ei pea karmil hetkel kartma üksijäämist.

“Sotsiaaldemokraadid kirjutavad rahulikult alla välisminister Marina Kaljuranna välispoliitilisele ettekandele,” lausus Mikko. “Kui midagi jäi puudu, siis oleks hea meelega kuulanud, millised on meie prioriteedid Euroopa Nõukogu eesistumise ajal ja missugust eeskuju me tahame näidata poole aasta vältel, mil Eestil on au juhtida pea pooltsada Euroopa riiki.”

Tags: , , , , ,