WordPress + Lava + Gerd Tarand

Marianne Mikko: sooline võrdõiguslikkus tagab heaolu

Wednesday, 01.06.2016, 18:59 / SEISUKOHAD / RSS

Riigikogu liige Marianne Mikko (SDE) kinnitab, et põhimõtteline sooliste palgaerinevuste vähendamine nii avalikus kui erasektoris on oluline meede üldise sotsiaalse heaolu parandamisel.

„Tähtis on, et palgad oleks läbipaistvad ja avalikud vähemasti tööperede sees avalikus sektoris ning ka keskmise suurusega ja suurtes avaliku ja erasektori organisatsioonides,“ lausus Mikko eile Riigikogus heaolu arengukava 2016-2023 arutelul.

Ta osutas Euroopa Komisjoni ettekirjutusele, mis soovitab juba teist aastat järjest lahendada Eestit musta varjuna saatev soolise palgalõhe probleem. Mikko sõnul peaksid töökuulutused sisaldama palganumbrit, heaks meetmeks on ka palgaaudit. Samuti tuleks naisi igal tasandil rohkem otsustajate ringi kaasata, mille üheks vahendiks oleksid nn „triibulised nimekirjad“ kõikvõimalikesse organitesse valimistel.

„Oma heaolu arengukava soolise võrdõiguslikkuse peatükis oleme me mitmed Euroopa ettepanekud kõrvale lükanud, sealhulgas Brüsseli soovituse kvootide kasutamiseks riigiosalusega ettevõtete juhtorganites nagu nõukogudes ja juhatustes. Sotsiaaldemokraatidel on ettepanek see mõte tagasi tuua,“ toonitas Mikko. „Mis sobib sakslastele, prantslastele, rääkimata norralastest, peaks sobima ka edasipürgivale Eestile.“