WordPress + Lava + Gerd Tarand

Kõne Riigikogus Lanzarote konventsioonist

Friday, 30.09.2016, 12:37 / SEISUKOHAD / RSS

Euroopa Nõukogu kinnitab, et iga viies Euroopa laps on seksuaalvägivalla ohver. 70-85% juhtudest on väärkohtlejaks lapsele tuttav inimene, kes on osa nende „usaldusringist“. Suur osa kannatustest ei tule kunagi päevavalgele, sest lapsed kardavad sellest rääkida. Üheksal juhul kümnest ei teavitata väärkohtlemisjuhtumitest politseid. Üks on selge- mis kehtib Euroopas tervikuna, kehtib ka Eestis. Võib-olla isegi hullemini kui me seda endale tunnistada tahame.

Lanzarote konventsiooni teeb eriti oluliseks see, et on tegemist esimese rahvusvahelise konventsiooniga, mis käsitleb laste seksuaalset väärkohtlemist kodus või perekonnas. Eestil on Euroopa Nõukogu liikmesriigina kohustus ja vastutus tõsta teadlikkust laste seksuaalsest väärkohtlemisest ning lapsi selle eest kaitsta.

ENPA Eesti delegatsiooni juhina on mul hea meel, et Eesti Euroopa Nõukogu eesistumise ajal on lõpuks jõudnud Lanzarote konventsioon meile siin Riigikogus ratifitseerida. Tasub teada, et laste õigused on ka üks meie eesistumise kolmest prioriteedist. Tuletame meelde, et Eesti allkirjastas selle alaealisi silmas pidades nii olulise konventsiooni juba 8 aastat tagasi. Siinkohal on mul kurb teada anda, et Eesti on üks viimaseid riike, kellel seisab ratifitseerimine alles ees. Euroopa Nõukogu 47 liikmesriigist on konventsioon ratifitseerimata ainult kuuel riigil; Eesti kõrval veel Aserbaidžaanil, Armeenial, Norral, Ühendkuningriigil ja Iirimaal. Konventsioon avati liikmesriikidele allkirjastamiseks Lanzarote-i saarel juba 25. oktoobril 2007. aastal ning meie naabrid Leedu, Soome ja Rootsi olid esimeste allkirjastajate seas. Esimesteks ratifitseerijateks olid 2009. aastal Kreeka ja Albaania.

Kuigi jääb mõistetamatuks, miks on Eestil võtnud konventsiooni ratifitseerimine nii kaua aega ehk neli korda kauem kui Kreekal, kes ratifitseeris konventsiooni kaks aastat pärast allkirjastamist. Muide, Albaania ratifitseeris konventsiooni neli kuud pärast selle allkirjastamist.
Lühidalt- siinkohal panen südamele meile kõigile, et tehkem kõik selleks, et meie laste seksuaalse väärkohtlemine väheneks nullini. See tähendab ratifitseerigem Lanzarote konvntsioon veel enne novembri lõppu. Enne Eesti Euroopa Nõukogu eesistumise lõppu.

Samavõrd tähtis kui piir panna alaealiste seksuaalsele väärkohtlemisele on oluline lõpetada naistevastane vägivald meie ühiskonnas. See omakorda tähendab õigustatud ootust, et meie Riigikogu saali jõuab veel sellel sügisel Istanbuli konventsioon. Ja seda mitte sellepärast, et me oleme Euroopa Nõukogu eesistuja, vaid seda meie nii noorte kui vanemate naiste tervise kui ka ühiskonna tervise pärast tervikuna.

Sotsiaaldemokraadid toetavad kõikivõimaliku vägivalla lõpetamist. Olgu selleks siis laste seksuaalne väärkohtlemine Lanzarote konventsiooni mõistes või naistevastane vägivald vanusest sõltumata Istanbuli konventsiooni mõistes. Muutkem üheskoos Eesti ühiskond õiglasemaks, kus sõltumata soost või vanusest ei pea kartma seksuaalset vägivalda.