WordPress + Lava + Gerd Tarand

Ütlen burkiin, mõtlen naine

Saturday, 22.10.2016, 15:57 / SEISUKOHAD / RSS

Pean tunnistama, et poolteist kuud jälgisin ülima imestusega suurt sõnasõda burkiinide teemal. Nice’i rannast alguse saanud naise kogu keha katva ujumiskostüümi demoniseerimine ja kiire burkiinide keelamine kohaliku võimu poolt näis algul “ei või olla!”, seejärel “tohoh tonti!”, aga lõppude lõpuks kaine mõistus võitis.

Oma olemuselt oli aga burkiinidega seotu mitte sedavõrd islami pealetung Euroopas, vaid see, mida Pierre Bourdieu võtab lihtsalt kokku “meeste domineerimine”naiste üle. Valitseval positsioonil olev sugu võttis ütelda, mida Prantsusmaa rannas naine kanda võib ja mida mitte. Seda patroneerival ja vastuvaidlemist mitte sallival toonil.

Olen nõus, et 14.juulil juhtus Nice’is tragöödia. Trauma, mis jättis aastateks prantslaste ja kõigi eurooplaste hinge veritseva haava. Samamoodi nagu Bataclani terroriakt möödunud aasta 13.novembril Pariisis. Terroristid ja radikaliseerunud islamistid peavad saama karmi karistuse.

Muslimid moodustavad 7,5% Prantsusmaa elanikest. Pooled neist naised, pooled mehed. Prantsusmaa vanglates on lõviosas mehed, neist 50-70% on muslimid. Kui midagi tõeliselt ette heita Prantsuse võimudele, siis seda, miks ei ole suudetud kontrollida vanglates maad võtvat radikaliseerumist. See on koht, kus peaks täie tõsidusega kontrolli teostama, mitte supelrandades burkiinitaridelt karmi häälega isikut tõendavat dokumenti nõudma.

Õnneks läks Prantsusmaal kõik põhiõiguste ja –vabaduste valgusel. Ülemkohus langetas 26.augustil 2016 õiglase otsuse: burkiinikeeld on ebaseaduslik. Musliminaised on vabad oma otsustes kanda rannas millist ujumiskostüümi nad iganes soovivad. Prantsusmaa valgustusideaalid saavutasid pimeda viha ja hirmu üle kindla võidu.

Tags: , , , , , ,