WordPress + Lava + Gerd Tarand

Mikko: Olukord Türgis teeb murelikuks

Thursday, 09.03.2017, 15:50 / SEISUKOHAD / RSS

Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) monitooringukomitee otsustas eilsel istungil uuesti avada Türgi monitooringu, et tugevdada koostööd Türgi võimudega. ENPA aprilli istungjärgul on kavas kinnitada raport Türgi olukorra kohta, mis sai eile monitooringukomitee heakskiidu Pariisis.

ENPA monitooringukomitee Türgi raportööri Marianne Mikko sõnul teeb Türgi demokraatlike institutsioonide olukord murelikuks. „Kaheksa kuud pärast Türgi riigipöördekatset saab öelda, et vallandatud on 150 000 riigiametnikku, neljandik kohtunikke ja prokuröre, kümnendik politseinikke, 30 protsenti välisministeeriumi töötajaid ning ligi 5000 akadeemikut. Samuti rikutakse meediavabadust, mis tähendab kriitilise ajakirjanduse keelamist,“ ütles Mikko.

„Eelmise aasta mais võeti 154 parlamendiliikmelt immuniteet, sealhulgas 93 protsenti kurdimeelsetelt parlamendisaadikutelt. See on tõsiselt takistanud Türgi parlamendi ja eriti opositsiooni tööd,“ märkis Mikko.

Türgi seire raportöörid Marianne Mikko ja Ingebjørg Godskesen esitlevad ENPA aprilli istungjärgul raportit, mis käsitleb Türgi meedia- ja väljendusvabaduse ning õigusriigi põhimõtete järgimist. Samuti selgitatakse uue põhiseaduse kirjutamise hetkeseisu ja demokraatlike institutsioonide tööd.

Tags: , , , , ,