WordPress + Lava + Gerd Tarand

Marianne Mikko: soolise võrdõiguslikkuse komisjoni sihiks on muuta ühiskonda võrdsemaks

Thursday, 12.11.2015, 13:23 / SEISUKOHAD / RSS

IMG_3591-2

Riigikogus läbis 10. novembril esimese lugemise 53 saadiku algatatud otsuse eelnõu, mille alusel moodustab parlament riigikogu juurde soolise võrdõiguslikkuse probleemkomisjoni.

„Meie eesmärk on muuta ühiskonda võrdsemaks. Riigikogu ei saa jääda pealtvaatajaks olukorras, kus Eestis valitseb Euroopa Liidu sügavaim sooline palgalõhe. Meil ei ole õigust leppida sellega, et Eesti naine teenib mehest keskmiselt 30 protsenti vähem. Seaduseandja peab tunnetama oma vastutusrikast rolli soolise ebavõrdsuse vallas. Riigikogu enamuse tahe on luua probleemkomisjon, mis asub tegelema soolise võrdõiguslikkuse edendamisega,“ põhjendas sotsiaaldemokraat Marianne Mikko saadikute algatust.

Mikko sõnul on viimase nelja aasta vältel saanud ühiskonnale üsna selgeks, et palgalõhe on probleem, mis takistab laiemalt Eesti majanduslikku ja sotsiaalset arengut. „Aga kahetsusväärselt pole naiste ja meeste võrdsuse tagamise osas toimunud edasiviivat arengut. Riigikogu kohus on otsida lahendusi ühiskonna ühele suurimale valukohale – naised on täna nii tööturul kui ühiskondlikus positsioonis kehvemas seisus,“ märkis Mikko.

Loodav komisjon ei asu käsitlema mitte ainult palgalõhe ja alamakstud naiste temaatikat, vaid laiemalt võrdõiguslikkuse probleeme. „Olgu siin eeskujuks äsja ametisse astunud Kanada uus peaminister Justin Trudeau, kelle valitsuse liikmetest on pooled naised ja pooled mehed. Kui tsiteerida Trudeau’d, siis see on nii sellepärast, et käes on aasta 2015, et on 21. sajand!,“ kinnitas Mikko.

Komisjon hakkab Mikko sõnul keskenduma viiele valdkonnale, milleks on meeste ja naiste majanduslik iseseisvus, võrdne tasu võrdse töö eest, võrdne esindatus otsustamistasandil, naistevastase vägivalla lõpetamine ning soolise võrdõiguslikkuse edendamine väliskoostöös. Et komisjoni töö annaks parima tulemuse, on vajalik, et seadusandja ja täitevvõim teeksid tihedat koostööd, lisas ta.

Probleemikomisjoni loomise algatajate seas on kõigi kuue riigikogu fraktsiooni esindajad.

Tags: , ,