WordPress + Lava + Gerd Tarand

Marianne Mikko: Burkakeeld viib teraviku pisiasjadele

Monday, 16.05.2016, 18:01 / SEISUKOHAD / RSS

Riigikogu SDE fraktsiooni saadik Marianne Mikko leiab, et justiitsministeeriumi algatus keelata Eestis burkade ja niqabide kandmine on katse juhtida tähelepanu eemale Istanbuli konventsiooni nõuetelt nagu psüühilise ja seksuaalne ahistamise keelamine.

Mikko võrdles diskussiooni Lähis-Ida naiste riietumistavade üle katsega Kuu peal liiklust reguleerida. „Olukorras, kus pooled eesti naised on kogenud vaimset vägivalda, peaks ministeerium hoopis tõsisemalt tegelema selle põletava probleemi lahendamisega. Vaidlused naiste rõivastumiskommete üle on kõige ehedam katse puru silma ajada. Naiste vaimse tervise mured on Eestile hoopis tõsisem julgeolekuoht,“ kinnitas ta.

Naiste tugikeskuste 2015. aasta statistika kohaselt on 80% sealt abi saanud naistest kannatanud vaimse ja 68% füüsilise vägivalla all. „Tugikeskustega suheldes selgub, et nende klientide vajadus psühholoogilise nõustamise järele on väga suur, mis näitab, et vaimse vägivalla probleemi tuleks suhtuda äärmiselt tõsiselt,“ rõhutas ta.
Mikko lisas, et mõni aeg tagasi Riigikogus peetud Istanbuli konventsiooni arutelul selgus šokeeriv asjaolu: naistevastasel ja perevägivallal on täiesti mõõdetav rahaline hind. Ühendkuningriigis välja töötatud metoodika alusel on see kahju Eesti Vabariigi maksumaksjale Euroopa Liidu Soolise Võrdõiguslikkuse Ameti järgi 188 miljonit eurot aastas, Eesti Statistikaameti järgi on see kahju 116 miljonit eurot. „Nii ehk teisiti- naiste vastu suunatud füüsiline, psüühiline ja seksuaalne vägivald maksab meile kõigile ränka hinda, kui me sellega ei tegele,“ kinnitas ta.

Mikko sõnul võiks Eesti näidata eeskuju tulevase Euroopa Nõukogu ministrite nõukogu eesistujariigina ning ratifitseerida naistevastast vägivalda keelustava Istanbuli konventsiooni veel tänavu sügisel. Eesti on ENPA eesistujariigiks 2016. aasta maist novembrini.

Tags: , , , , , ,